Laure Prouvost DER ÖFFENTLICHKEIT - Von den Freunden Haus der Kunst: We would be floating away from the dirty past. Installation view Haus der Kunst, 2015. Photo: Wilfried Petzi

DER ÖFFENTLICHKEIT ― VON DEN FREUNDEN HAUS DER KUNST: Laure Prouvost

DER ÖFFENTLICHKEIT — Exhibition, from

Tickets

This exhibition is closed.

Exhibition overview

For the fourth edition of DER ÖFFENTLICHKEIT − Von den Freunden Haus der Kunst, Laure Prouvost has created "We would be floating away from the dirty past," an installation including sculpture, video and an ambitious spatial intervention. With her inimitable sense of humor and imaginative flair, Prouvost addresses the architectural setting of the Middle Hall in Haus der Kunst, as well as the art institution itself.

Entering the Middle Hall, one is greeted by a metal figure mopping up dirt from the floor. Across its virtual face reads "We heard you coming," and "We have been waiting for you to arrive for so long," as images of flowers, waves and mops flash up before the viewer. Behind it, the Hall's red marble floor − the marble is often referred to as "blood sausage" marble − gradually rises upwards, detaching itself from the ground on which it lies. At the opposite end of the space, one encounters more figures. They loiter at the entrance to a cave and hang around inside. At the front of this cavernous space a large video projection entitled If It Was looms. Walking inside, underneath the Middle Hall's marble tiles, one enters a dusty environment, full of memories and the debris of the past. On the carpet images of old bicycles, tools or a shoe brush emerge, as well as ghosts from previous projects and exhibitions that have taken place here, such as the first DER ÖFFENTLICHKEIT project by Haegue Yang, or furniture arranged for a fashion show in the late 1950s. In this vortex of images rising up from the sediments of time, pink bottoms and breasts float across the carpet while texts − "so much happend here before you came" or "nothing is lost" − are inscribed on its filthy surface. While the carpet conjures up times gone by, Prouvost's new video If It Was muses on the museum itself and what it might become. As a montage of image and text continually interrupt each other a voice-over speculates about what Haus der Kunst would be like if it was her museum. What if the angles of the building were all a bit softer? What if one could take the roof off and have palm trees inside?

Experienced together the different elements of "We would be floating away from the dirty past", invites us to look underneath the shiny surfaces of the museum, into its forgotten past, and out to possible futures. As such Prouvost exposes the underside of the art institution, offering it up as a site for imaginative speculation.

Video TateShots, Turner Prize 2013, Nominee Laure Prouvost

DER ÖFFENTLICHKEIT — VON DEN FREUNDEN HAUS DER KUNST is commissioned by Haus der Kunst, realized with generous funding by the Friends of Haus der Kunst.

Art commission 2012/13: Haegue Yang
Art commission 2013/14: Manfred Pernice
Art commission 2014/15: Anri Sala

An exhibition in partnership with